..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

sâmbătă, 19 februarie 2011

Zeul Ban

.
Interdictia inchinarii la zei falsi, la zei creati nu este o cerinta a unui dumnezeu gelos.

 Ci este o cunoastere sociologica. Este un mod prin care se ingrijeste pastrarea coerentei unei societati. Pastrarea coeziunii membrilor prin impartasirea de catre acestia a unui fond comun de valori.

Pe cand faci cunostinta cu filozofia afli ca exista niste chestii numite Valori: Binele, Frumosul, Dreptatea samd. (& Platon, metempsihoza, chestii corelate)

Lumea moderna insa a inlocuit aceste Valori cu un zeu creat: Banul.

Urmand acel vechi set de Valori, urmand regulile sociale ale unei credinte omenirea a avut in ultimile mii de ani o vasta, impresionanta panoplie de manifestari armonioase, de excelenta a spiritului uman cel mai usor de gasit fiind in cadrul artelor, fiecare tip de actiune umana ajungand sa fie ridicat la rang de arta. Asta cred eu ca poate fi numita evolutie.

Lumea moderna urmarind noul zeu – Banul – a creat zapparea nervoasa a canalelor TV. TV’ul - una din inventiile cele mai potrivite pentru a  transmite arta este folosit intensiv pentru a transmite chestii cu blonde, cu tate imense, cu craci lungi, cu discutii penibile.

Cele mai valorizate manifestari ale spiritului uman sunt in ziua de azi manifestarile mediocre, pe care le pot intelege (gusta) cei multi deoarece acestea au cea mai mare piata de desfacere, deci sunt cele mai profitabile! Banul-zeu. Asta poate fi numita evolutie?!

Se confunda evolutia tehnica cu evolutia umanitatii. Dar se plateste evolutia tehnica cu pretul pierderii umanitatii.
Omul avid de confort fizic considera ca umanitatea sa este un pret rezonabil. Comportamente inumane antiumane sunt considerate justificate in numele zeului – Ban. Egoismul, tradarea, tot ceea ce inainte era considerat defect uman, azi este spalat si reconsiderat ca si calitate pozitiva prin justificarea Banului. Principiul (alchimic) al focului purificator vremurile oamenilor comuni l’au schimbat in Banul purificator.

Zeul creat, zeul fals – Banul, determina renuntarea la umanitate.

Nu te inchina la zei creati nu era o cerinta a unui dumnezeu gelos. Ci o necesitate sociala pentru evolutia umanitatii.
 .
  

Un comentariu:

  1. Dupa ce am citit asta imi vine sincer sa injur crunt.

    Dar nu pe tine sau ce ai scris, ci pe toti cei care au putut ignora un astfel de mesaj .

    Din pacate a trecut vremea cuvintelor, nu le va citi aproape nimeni si nu le vor intelege decat
    foarte putini.

    In acesta lume, adevarurile nu mai sunt de ajuns.Pretul pierderii umanitatii va fi bestialitatea, care in final se va autodistruge.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.