..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 29 noiembrie 2010

sau daca

 .
Sau daca aceasta carenta cvasigeneralizata de magneziu este in mare parte datorata cresterii vitezei cu care se schimba lucrurile in mediul cotidian, cresterii cantitatii de informatii cu care sunt bombardati indivizii azi, la nivele care pana acum o generatie sau doua nu existau, fiinta umana neavand timp sa se adapteze fizico-chimic, lucru despre care anunta tofler in socul viitorului, el considerand ca va exista un moment critic... in care ceva trebuie sa se schimbe radical. Sau fiinta umana va claca. Fiindca viteza schimbarii ambientului cotidian permisa de tehnologie depaseste capacitatea individului de acomodare. Individul inca nu‘si finalizeaza acomodarea cu un element si deja acesta este supus unei noi schimbari.

Sistemul uman este mult mai complex decat tehnologia. Adica mai dificil de modificat.

Si pana si tehnologia...
Unui robotel ii cresti viteza. Bagi mai mult curent in el. Se va misca mai rapid si va muri mai repede. Iar daca diferenta de curent este prea mare va intra in colaps. Cam asta se intampla si fiintelor umane.

Numai ca roboteilor le schimbam structura  usor, si mai ales rapid. O noua generatie de robotei, de procesoare este gata si intr’o jumatate de an. Cu toate modificarile structurale necesare – chiar modificari fundamentale. Pe cand o noua generatie de oameni dureaza mai mult. Iar modificari structurale... fundamentale...

Asa ca tofler spera ca omenirea va face o schimbare radicala in modul de a privi tehnologia. Si va limita viteza cu care ea altereaza spatiul in care traim, modurile in care relationam, felurile in care ne raportam la mediu (nu ma refer la natura, ci la obiectele care ne inconjoara), in cele din urma modul in care tehnologia altereaza modul in care ne raportam la existenta fizica. 

Sau daca nu a spus el asta, a spus ceva in directia asta, iar eu am completat restul.
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.