..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 13 octombrie 2010

Office small talk


.
Se ridica si comenteaza ceva privindu’ma.

Imi scot incet castile si ii cer sa repete.

-          - Mai de ce tipele misto sunt... proaste? Zice pe jumatate revoltat, pe jumatate trist, aratand spre telefonul de pe birou, la care vorbise pana acum.
-          - Pai na, creierul, ca orice organ prin nefolosire se atrofiza. Ori femeilor frumoase nu li se creaza in societatea asta nevoia de a gandi. cred ca si vocea mea a  sunat trist.
Sta doua secunde ganditor cu privirea in ‘hiperspatiu’ apoi spune:
-          - True!
Si pleaca cu treaba.
In birou si femei si barbati... liniste... nimeni nu a simtit nevoia sa contrazica.

Nu era loc si timp sa’i spun si partea a doua.
Ca exista si femei frumoase si inteligente. Insa motivarea lor de a’si folosi ratiunea vine evident din interior, ele neavand de regula presiuni externe, din partea societatii, ca majoritatea cazurilor celorlati indivizi. Au o pasarica (alta, inca una adica) ce le’a impins la asta.
Iti ramane doar sa alegi. Daca pasarica in plus pe care o are ti se pare traibila cu sau nu.
Deci ori urata si inteligentă, ori frumoasă si... neinteligentă, ori frumoasă, inteligentă si cu ceva păsărele. Ca doar e lumea reală, nu eterica.
Eu totdeauna aleg păsărelele. Chiar imi plac!

6 comentarii:

  1. sau e, pur si simplu, genetic. indiferent de cum arati, daca te nasti cat de cat destept, gandesti. n-ai cum altfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. sau geneticul exista doar ca suport, ca probabilitate. insa nu ca determinare. poate ca determinarea 'e data' de convingeri, de decizii, de alegeri, nu de genetica.
    ah, dar tu cred ca vorbeai in alt sens. chiar daca o persoana 'se naste' inteligenta... in absenta stimulilor 'inteligenta' se atrofiaza. iar persoanelor cu calitati estetice remarcabile societatea are grija sa le ofere un mediu lipsit de stimuli. asta asa, ca fenomen - nu ca regula fara exceptie.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...tocmai majoritatea exceptiilor fiind cazurile in care mediul persoanei respective functioneaza atipic si ii ofera mai multe / alt tip de stimuli.
    ceea ce ii provoaca... pasarele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai, din ce spui tu reiese că frumoasele iau de la societate doar ce le oferă aceasta, adică absenţa stimulilor.

    Personal, nu cred că doar frumoaselor li se oferă asta, ci tuturor oamenilor. Cunosc o grămadă de oameni (de ambe sexe) urâţi ca porcul, care rămân total opaci la orice fel de stimul. Sau îmbrăţişează absenţa stimulilor, ca să zic aşa.

    Hellooo? De discernământ chiar n-a mai auzit nimeni? De liber arbitru, adicătelea de puterea de a face ce vrem noi cu inteligenţa noastră, inclusiv să o folosim pentru a acumula cunoaştere?

    On topic, tăcerea femeilor din birou cred că se mai datorează şi altor cauze. De la o femeie frumoasă, lumea (de orice sex şi în orice context) se aşteaptă (conform prejudecăţilor pe care atât de frumos le-ai enunţat) să fie şi proastă. După o vreme, ele, frumoasele, înţeleg că e mai simplu să se poarte conform aşteptărilor decât să dovedească existenţa unui miez în interiorul carcasei.

    A se vedea comportamentul chinezului Lee din La răsărit de Eden

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. cand spuneam stimuli ma refeream la greutati. celor placuti estetic le sunt oferite mult mai putine greutati. pur si simplu. e nevoie doar de niste sinceritate pentru a recunoaste asta (din partea unei femei frumoase si inteligente)

    2. discernamantul este ulterior formarii. iei decizii in functie de formarea ta. iar formarea ta este data de material de baza plus stimuli exteriori (de asta data ma refer la toti stimulii). de asta ceea ce spun eu vizeaza o cauza, ceea ce spui tu se refera la un efect.
    daca formarea ta ti'a consolidat convingerea ca e mai simplu sa zambesti si sa dai parul pe spate, pentru ca baiatul de alaturi sa gaseasca o solutie pentru problema ta, decat sa o gasesti singura... vei 'discerne' ca este un mod eficient de a actiona.
    am creat un exemplu puternic, dar acelasi lucru se intampla la nivele mai subtile.

    2bis. mi se pare mie sau tu imi argumentezi insensibilitatea femeilor frumoase (la stimuli) prin faptul ca exista o turma itrneaga de ALTI indivizi insensibili? si ti se pare o argumentatie coerenta? incoerenta o pun pe seama faptului ca te stii si frumoasa si inteligenta si te simti direct implicata / nedreptatita.

    3. femeile frumoase pe care le'am cunoscut pana acum au renuntat la inteligenta din placere nu din comoditate. si chiar sa renunti la inteligent adin comoditate... nu suna... intr'un fel? (in fine - placerea si comoditatea se ating pe alocuri)

    4. am enuntat o insiruire de argumente, nu o prejudecata.

    5. ba chiar am spus ca NU ma astept sa fie proasta o femeie frumoasa. de fiecare data sper sa fie inteligenta. doar ca am vazut ca daca a ramas inteligenta, a fost pentru ca au macinat'o nevoi interioare (psihice - sa formulam vag - ca sa nu intram in nelinisti metafizice). SPER de fiecare data sa fi ramas inteligenta, chiar si cu pasarelele pe care le presupune asta.

    6. acelasi mecanism este valabil si pentru barbatii foarte aratosi. li se deschid mai usor usile, nu au NEVOIE sa se straduiasca, sa creeze solutii. si nu isi dezvolta diverse abilitati intelectuale. pur si simplu.

    RăspundețiȘtergere
  6. ps. toata discutia pornise de la o reconstatare a faptului. in plus, amandoi eram tristi pe tema asta... :D
    deci nu eram orbiti de prejudecata ci ne tot loveam de reconfirmari din lumea reala. :P

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.