..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 26 martie 2009

Dezamagire - Dan Puric

Care este vina Bucurestiului ca a fost ales candva sa devina orasul cel mare?

Care este vina Bucurestiului ca a trebuit sa primeasca orice om venit de aiurea cu pretentii de marire, bazate mai mult sau (foarte adesea) mai putin pe intentii oneste?

Care este vina bucurestenilor incat au fost invadati de nemultumiti de propria lor casa, de oameni ce nu’si gaseau rostul in propria lor casa?

Care este vina bucurestenilor de au trebuit sa invete sa caute in copilarie frumusetea naturii, sa invetete sa caute pamantul ascuns de asfalt, sa invete sa caute cerul ascuns de betoane, sa invete sa caute soarele? De le’au putut gasi in parcuri sau in carti sau rar - in vacante! Cel ce a invatat sa caute pamantul si iarba si lemnul copacului poate nu mai are cum sa gaseasca si inocenta celui ce le’a primit aprioric, dar efortul primului spune ceva despre acesta, despre simtirile lui. (atentie, nu vorbesc depre a invata sa gasesti ci despre a invata sa cauti - a invata sa gasesti presupune intrucatva o indrumare, de regula exterioara, spre obiectul cautat, pe cand a invata sa cauti presupune ascultarea unei porniri interioare).

Care este vina bucurestenilor de au creat / invatat alte limbaje corporale, alte limbaje de comunicare pentru a smulge o farama de intimitate in ingramadeala creata de puhoiul stramutatilor?

In toata viata mea NU am cunoscut NICI UN SINGUR bucurestean care sa considere ca originea lui este un motiv de a’i dispretui pe cei din alte parti.

Insa am VAZUT in copilarie, intr’un sat, un mucos de 7-8 ani dispretuindu’si tovarasii de joaca – consateni, din Pojorata, langa Suceava, pe motiv ca el mergea de doua ori pe luna la Bucuresti si vazuse metroul!

Insa am VAZUT in armata indivizi din zone limitrofe Bucurestiului (Popesti Leordeni, Otopeni) dispretuindu’si tovarasii de suferinta pe motiv ca ei insisi ar fi fost pasa’mi’te din Bucuresti, desi erau de langa Bucuresti!

Insa am VAZUT o fata ce m’a luat la o nunta acasa, intr’un sat (sau comuna, undeva pe langa Dragasani) pentru a se fali ca se vede cu un bucurestean, cu toate ca nu aveam prea multe de impartit.

Am VAZUT numai durerea ascunsa a stramutatilor in Bucuresti, dorul de casa, scrasnite in dinti si transformate in fala in fata celor de acasa. In fata fostilor prieteni, fostilor iubiti, fostelor iubite. Asa am vazut creandu’se frustrari. De ambele parti. Ce vina avea Bucurestiu si locuitorii lui pentru aceste frustrari?

Am VAZUT venind in Bucuresti la facultate tineri scapati de acasa fara educatia minima a celor sapte ani. Si facand aici lucruri pe care nu si le’ar fi permis acolo. Si apoi falindu’se cu ele!

Intr’o asezare mica dai socoteala de faptele tale in fata multor cunoscuti ce vor fi intamplator in zona. Intr’un oras mare dai socoteala numai in fata constiintei tale. Care este vina bucurestenilor ca in casa lor vin puhoaie de adolescenti neobisnuiti cu acest mod de autocontrol?

Care este vina bucurestenilor ca aceste puhoaie au crescut in generatii de stramutati fara de constiinta, ramanand aici?

Care este vina bucurestenilor de sunt in minoritate in propria casa, de trebuie sa suporte un turn babel in sufragerie, si inca unul in bucatarie? (sufrageria inseamna lumea, socialul, bucataria inseamna hrana, sacrul)

Care este vina bucuresteanului ce se duce cu zambetul pe buze in creierul muntilor sa’si ia portia de natura ce’i lipseste atat de mult, de este primit de fiul de opt ani, al cabanierului, cu cuvintele “nu avem nimic pentru bucuresteni”? ...si asta prin anii ’94, ’95 cand pe munte nu urcau inca puhoaiele de manelisti, ci doar cei ce cunosteau si pretuiau muntii si ii respectau regulile!

Si care este vina bucurestenilor de trebuie sa suporte si jignirile unor oameni, altfel deosebiti, care ii amprenteaza cu titulaturi dezonorante de damboviteni zgomotosi si goi (Octavian Paler) sau damboviteni autosuficienti (Dan Puric)?

..., va raspunde cu suficienta damboviteana, considerandu’se un fluviu al cunoasterii,..., etichetand cu lejeritate marturisirea ca fiind un reziduu de gandire patetic ortodoxa si nationalista.” – intr’o carte plina de frumusete gasesc aceasta mizerie gratuita. Primele doua persoane care imi vin in minte ca grefandu’se pe acest tip de etichetare (aferenta marturisirii) NU apartin Bucurestiului, Dambovitei. Primele doua persoane care vor reactiona cu durere adanca la asemenea etichetari apartin insa Bucurestiului...


--- later edit: va rog, nu mai jigniti in mod gratuit orasul meu, va rog nu ma mai jigniti in mod gratuit, pe mine, ca bucurestean!

25 de comentarii:

  1. Da . Trist.
    Stii, daca ar fi sa intrebi oamenii mutati aici ce ii tine in "capitala" iti vor spune ca la ei acasa ar muri de foame. Asa o fi.
    Nu am auzit pe unul sa spuna ca prefera Bucurestiul pentru ca are muzee multe, teatre multe, librarii, ceainarii minunate... Nu! Bucurestiul are "locuri de distractie".
    Frustrant.
    Am trecut si eu prin etapa in care imi venea sa le urlu "duceti-va acasa!!!", cu atat mai mult cu cat nu conteneau sa spuna cat de urat si mizer e Bucurestiul.
    Ce sa ai zic, nu mai zic nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. oamenii pe care ii vad cel mai abitir lepandandu'si Romania interioara sunt cei ce si'au lepadat si casa. ori acestia nu sunt bucurestenii, ci stramutatii in Bucuresti.

    cei cu dorinta cea mai puternica de a accede, de a depasi, ignorand orice urma de morala si jongland cu principii in functie de nevoia justificarii actiunilor sunt mai adesea stramutatii.

    stramutarea creza probleme in sufletul omului. fie ca este stramutare fizica, fie ca este stramutare de la o treapta sociala la alta. (saraci deveniti bogati, bogati deveniti saraci, fii de muncitori deveniti doctori samd)
    sunt tensiuni in sufletul lor despre care nu le spune nimeni cum sa le rezolve.

    am crescut in piata romana in fosta zona de case mosieresti. intr'un mozaic de oameni 'vechi' cu verticalitate interioara, cu cultura, redusi ades la statutul de chiriasi in propria casa, locuind in camerele (camera de serviciu) in timp ce in camerele mari locuiau stramutatii ce au adus comunismul, care isi constientizau natura inferioara (si fac referire de starea sufletului lor, nu de provenienta) reactionand in felurite moduri: incercand sa semene trecutilor oameni nobili sau improscand cu noroi in starea de 'nobilare a omului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista oameni si OAMENI,oriunde!Eu sunt din Brasov ,sunt mandra de asta si pot spune ca nu-i bine sa generalizam,sa-i bagam pe oameni in cutiute pe care sa scrie:Bucuresti-bun; Sat,Comuna-prost! Bine zice un vechi cantec popular :"Sa fi domn e o intamplare ,sa fi Om e lucru mare!"

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. acum o sa creada lumea ca am injurat sau mai stiu eu ce...ai vazut doar ca am fost de acord cu tine.

    spune-mi te rog care era prostia pentru care mi-ai sters postarea ?

    RăspundețiȘtergere
  6. 1. ai avut o atitudine extremista, incendiara. schimbai atmosfera discutiei spre zona de scandal.
    2. minimizai ponderea faptelor din articol in favoarea parerii. dupa comentariul tau se ramanea cu senzatia ca ar fi vorba de o parere. am recitit poastarea mea - este plina de fapte.

    acest articol exprima cateva regrete, si vrea sa clatine atitudinile negative despre Bucuresti si bucuresteni, macar doua persoane daca citind articolul isi schimba atitudinea sunt multumit. nu vreau sa dau apa la moara pentru certuri intre oameni de origini diferite.

    RăspundețiȘtergere
  7. roman, iti cunosc mesajele de pe blogul lui danonino. din pacate cred ca esti suficient de inteligent pentru ca actiunea ta de aici sa nu fie din greseala ci intentionata.
    iar daca mesajul tau sters arata realmente o alta fata a ta, chiar imi pare rau. ori nu te'am inteles, ori te'am supraestimat.

    RăspundețiȘtergere
  8. da E, sa fi Om e lucru mare. cantecul ala zice ca e si greu? ca eu am incercat si nu am reusit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  10. evident, mr roman insista. nu merci.

    RăspundețiȘtergere
  11. deci la tine pe blog se cenzureaza, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  12. evident, e un dintre bucatile de lume care imi apartine. pe blogul dusului este sus in antet un anunt care imi place in sensul asta...

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  14. 1. na surpriza, sunt om.
    2. ca sa imi fie teama de tine, ar trebui mai intai sa am ceva de pierdut vis-a-vis de tine. ceea ce nu.
    3. ti'am cenzurat postarile deoarece acest articol are un scop, pe care postarile tale il fac ferfenita, si nu prin argumentari coerente ci prin insinuari urate, divagante. am facut si eu retorica, toate argumentarile tale se inscriu la sectiunea "falacioase". in plus, este un obicei al meu de a da la o parte ceea ce nu'mi place, ceea ce imi pare ca fiind urat.
    acestea fiind spuse iti urez cale batuta. te caut cand am chef de cearta gratuita.

    RăspundețiȘtergere
  15. teama de care vorbesc exista la tine. este teama de confruntare si de polemica. nu stii sa vorbesti cu cineva in contradictoriu. daca cineva te contrazice, acel cineva este dusmanul tau si te porti cu el asijderea.

    uitandu-ma mai sus la toate comentariile, eu nu lipsa argumentelor in comentariile mele, datorita faptului ca nu mai exista comentariile ! au fost sterse!

    castleless, ca sa ne lamurim, si sper ca asta sa te faca sa intelegi si primul comentariu (la fel de sters). eu sunt din provincie si sunt tare mandru de asta.
    noi toti cei din provincie am venit sa va luam locurile de munca, banii, femeile, si dragostea de tara.

    RăspundețiȘtergere
  16. quot erat demonstrantum!

    mandria asta de care vorbesti te face sa fi mult mai agresiv si pus pe castig in orice faci. gratuit, inutil, obositor.
    iti lipsesc mijloacele de argumentare, tot ce vezi sunt propriile orgolii. nu esti adversar redutabil, nu esti nici macar partener de polemica, esti doar deranjant.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu stiu cum se face ca mie imi sunteti tare dragi amandoi!Va citesc la"Danonino" de mult timp si amandoi sunteti niste baieti super inteligenti! Chiar si asa,facand polemica,e o incantare sa citesc postarile voastre,fiecare e sclipitor in felul lui,iar eu nu pot decat sa ma inclin in fata unor asemenea oameni! Dar,asa cum am mai spus si mai sus nu trebuie sa generalizam ,sa clasificam oamenii dupa rasa,studii,loc de nastere,clasa sociala.Exista oameni analfabeti cu mult mai mult bun simt decat unii cu studii superioare,asa cum unul de la tara poate fi mai curat decat un orasean si exemplele pot continua.Asa ca,dragii mei,va rog fiti prieteni, pentru ca sunteti mult mai mult decat credeti! Eu va plac la fel de mult pe amandoi! De ce? Poate ca v-am vazut sufletul ,dincolo de cuvintele cu care-l invaluiti?

    RăspundețiȘtergere
  19. "nu trebuie sa generalizam ,sa clasificam oamenii dupa rasa,studii,loc de nastere,clasa sociala" - aceasta era si ideea mea. faptele din articol aratau ca parereile proaste despre bucuresteni sunt fara temei real, sunt autocreate.
    de altfel mai aveam un post undeva de curand in care spuneam ca nu ma consider mai breaz vis'a'vis de doi muncitori de santier. in armata cel mai de incredere om mi'a fost un vasluian, iar tipul pe care l'am stimat cel mai mult (din leatul meu) era de printr'un sat de pe langa cluj - tipul nu citise nici macar o carte - dar interior era Om. avea niste injuraturi formidabile: erau despre laptele (lapce) mumei, despre soare si luna.
    insa chiar ma deranjeaza cei ce posteaza in altceva decat sunt. si insista sa demonstreze...

    RăspundețiȘtergere
  20. ok, nimic despre tine "ca bucurestean", dar nu poti sa nu observi cum se victimizeaza unii de pe aici. bucurestiul era un templu al civilizatiei, bunastarii, artelor si stiintei, pacat c-au venit ciobanii din afara. nu crezi ca ar trebui sa-si asume fiecare partea din vina pentru ca s-a ajuns aici?

    RăspundețiȘtergere
  21. 1. oh, ce spirit luminat, cata eleganta in aluzii, si mai ales cum gasesti tu solutii!
    hilar mon cher... "partea de vina"? ridicol!
    si ma rog, cum crezi tu ca ar fi trebuit eu sa reactionez cand a venit puhoiul de melteni?(ca sa nu am o vina de asumat acum...)... la naiba, nici nu au dat mail inainte... nici ne'au anuntat ca vor veni de patru ori mai multi ca noi... ca este un val nesfarsit...
    2. firesc, daca nu ai habar cum era inainte de puhoi... n'ai cum sa intelegi. nu ai termen de comparatie.

    RăspundețiȘtergere
  22. inainte era o imensa mahala, cum sa fie. du-te-n aparatorii patriei, partea cu case si-ai sa vezi exact cum era inainte. si-acolo ai sa-i cunosti si pe bucurestenii aia old school cu care te tot mandresti tu. nu e nimeni mai spalat decat altcineva doar pentru ca s-a nascut intr-un loc, iar bucurestenii au si ei destule panarame, nascuti si crescuti aici din tata-n fiu. de-aia am zis ca fiecare are partea lui de vina. de-aia nu inteleg mandria asta, e ca si cum ai spune ca esti mandru ca esti roman. da' pacat c-au venit nemtii si ungurii sa faca toate nenorocirile alea prin ardeal, altfel, iti dai seama ce smecheri eram? (ok, stiu, nu apare, nicio problema, citeste-l doar tu, e suficient).

    RăspundețiȘtergere
  23. vezi ca bati campii. prin definitie mahalaua era acel loc unde statea provincialul pana sa invete orasul, pana sa se rafineze suficient pentru a face fata cutumelor locului. asa ca daca tu povestesti ca in mahala exista nespalati... vorbesti despre tine doar.
    patru, stai jos!

    RăspundețiȘtergere
  24. promit ca-i ultimul comentariu cu care te mai deranjez: de ce te simti tu obligat sa iei apararea tuturor bulangiilor pentru simplul fapt ca s-au nascut in acelasi oras cu tine? eu stiu atata lume care cand s-a mutat aici a ridicat automat IQ-ul si gradul de civilizatie in cartierul lor, dar hei, noi suntem prea smecheri ca sa recunoastem asta.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.