..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 13 octombrie 2009

Moarte


Moartea o cunoastem. Moartea se simte, se cunoaste, se recunoaste. Pe cale metempsihotica, arhetipala, de bun simt sau cum vreti s'o numiti. Nu cum mult timp in urma oamenii isi stiau sorocul. Acum, cu creierul imbuibat de dovezi stiintifice, nu mai sunt in stare sa stie. Si din frica de moarte o gonim din minte. Daca n’am face asta, am fi in stare sa recunoastem tovarasul nostru de drum. Castaneda spune ca moartea este totdeauna langa noi, peste umarul stang, la o distanta de un brat. Si e tovarasul nostru cel mai de nadejde.

De dimineata, inainte de a pleca la munca, am trecut pe la tata. Respira greu si zgomotos. I’am pus o palma pe frunte si ceva din mine i'a spus in gand “Tata, asta ai fost...”. Nu mai facusem asta niciodata. Insa astazi, cand l’am vazut… am stiut.

Dupa putin timp, la birou, am primit telefonul. Cand am vazut ca sunt sunat de acasa stiam de ce sunt sunat.
Pe strada. Viata, strada, oamenii au un miros clar, distinct. Un miros brut, crud. (nedezvoltat, neevoluat)

Este uimitor cum privind un om mort ti se schimba imaginea despre el, raportarea la el. Ierti tot ce este de iertat, fara sa o stii, fara sa o gandesti. Ci din adanc. Simplu, instantaneu, fara cea mai mica urma de indoiala, de cantarire. Nu este un act voluntar, este o reactie atat de rapida incat nici nu constientizezi momentul in care se petrece .

Am avut multe de reprosat tatalui meu. De la douazeci de ani am avut grija de un om care nu avea grija de el insusi. Bani de mancare, ba s'a oprit apa, ba s'au oprit gazele, ba s'a oprit curentul...
Am ajuns acasa, i’am pus din nou palma pe frunte si totul a fost uitat. A ramas doar omul cu o inteligenta sclipitoare, un tanar promitator al sahului romanesc, sah la care a renuntat pentru femeia pe care o iubea.

---------------------------------

Medicul nu da constatarea de deces pentru ca nu are act de identitate valabil. Politia nu elibereaza un act de identitate fara patalama de la medic. De la Ana la Caiafa. Politia te trimite la medic, medicul la politie. Si tu te uiti la mort. Si moartea capata alt aspect. Aspectul pe care i'l da birocratia sustinuta de mogaldete acefale.


2 comentarii:

spui, semnezi.