..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 27 aprilie 2010

Inteligenta nu (mai) exista!

.
Pai de azi dimineata incepand, cam tot ce vad se relationeaza cu patternurile.
Inteligenta nu mai este inteligenta. Este o capacitate de a recunoaste patternuri.

Cea mai simpla formulare a diferentei nivelului inteligentei este capacitatea unora de a vedea mai mult in raport cu altii. Acolo unde majoritatea vede miscari browniene, exista cativa care recunosc un pattern. Intelepciunea batranilor data de experienta este aceeasi capacitate de a recunoaste siruri de inlantuiri cauza / efect, patternuri. Fiindca experienta iti creeaza o tolba mare de elemente pe care le cauti / regasesti imprejur.

De cate ori in trecut am uimit pe cineva cu matematica mea... folosisem doar capacitatea de a recunoaste un pattern, de a impinge datele haotice spre o forma deja cunoscuta. Ma intreb daca in sah se aplica aceeasi paradigma. Poate ca in sah ar fi vorba de un pic de poezie in campul patternurilor. In sahul meu, nu in sahul celor ce jucau tehnic, greoi, urat. Era zona unde bucatele de forme cunoscute dansau unele in jurul altora, se asociau unele cu altele, se completau unele pe altele. Fractii de patternuri care din mers se regrupau unele cu altele si creau noi forme per total nerepetitive, insa compuse din parti recognoscibile. Cand mai faceam mental inmultiri gen 21450 x 12600 ma foloseam cumva tot de recunoasterea unor patternuri.

Cunoasterea insasi este doar un ingredient util pentru largirea paletei de patternuri cu care lucrezi. Cu cat acumulezi mai multe informatii cu atat ai mai multe elemente pe care le poti recunoaste, cu care poti jongla.

Depasirea limitelor acestei lumi, ale limitelor fizice, intrarea in metafizica, inseamna doar invatarea altor patternuri.

Pentru castaneda invatarea samanismului, obtinerea capacitatii de a vedea (in inteles samanic) a presupus deprinderea altor patternuri mentale. Schimbarea de paradigma inseamna alegerea functionarii pe alte patternuri.

Mai ceva timp in urma ma tot gandeam la un studiu care arata ca animale ca maimutele rezolvau mai rapid decat copii problema problema procurarii hranei dintr'o cutie transparenta cu parghii datorita faptului ca acestea regandeau de fiecare data secventa de actionare a levierelor pe cand fiintele umane se incapatanau vreme indelungata sa repete algoritmul care daduse rezultate odata, cu toate ca decorul se schimbase vizibil.
Si aici vad aplecarea oamenilor catre folosirea patternurilor. Oamenii prefera sa foloseasca un pattern care a fost odata verificat, chiar daca ulterior acesta nu mai da rezultatele dorite. O parte din psihologie chiar vorbeste despre asta! Mecanisme, automatisme psihologice pe care ni le cream la un moment dat pentru protectie sunt pastrate chiar daca mediul s'a schimbat iar respectivele mecanisme nu ne mai sunt benefice, ci chiar ne afecteaza in mod negativ viata.

La orice ma gandesc... totul imi este pattern azi.
Mi se restrange lumea? Si daca am ajuns la concluzia ca inteligenta nu exista ca atare... asta inseamna ca eu nu mai accept sa fiu numit inteligent... deci am ajuns oare prost datorita unei demonstratii proprii!?
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.