..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 6 septembrie 2010

Verta cea harnica


Ati auzit de firma de constructii Verta?
Nici eu. Dar nu’i timpul trecut.
Ca doar e firma abilitata sa faca lucrari serioase prin soselele bucurestiului. (adica e cu oameni profesionisti, nu e vreo muhaia de 3 lei, de care nu stie nimeni, inventata peste noapte de vreun fiu / nepot / var / vecin / slujbas de om pulitic, care a dat un tun si a prins pe naspa contracte cu primaria bucuresti sau mai stiu eu cu cine...)

De ceva timp i’am ignorat pe cand ei gaureau in lung o sosea pentru a baga niste conducte mari. Mari spre surprinzator de mari.
Astazi  pe la unu si juma’ nu i’am mai ignorat.
Pentru ca dupa ce le’am ocolit masinariile aud in spate strigate vesele. Intorc capul si da! Infrumusetasera brusc bucurestiul. In intersectia de la metrou aurel vlaicu creasera o fantana arteziana formidabila. Rareori vezi. Apa tasnea de undeva de sub pamant (ei fac excavatii de vreo 3-4 m adancime), se inaltea deasupra pamantului... si se tot inalta alti vreo 3-4 metri. Si era frumoasa. Ca... tasnea in toate directiile, nu era o coloana de apa plictisitoare. Era un fel de munticel de apa. Mult mai lat decat inalt. Da, aveau de ce sa se bucure muncitorii de la Verta! Creasera ceva frumos. N’am mai vazut asaceva in viata mea!

Unde mai pui ca erau sanse ca in scurt timp apa sa fie si... sclipitoare. Nu datorita soarelui, el deja lumina frumos, ci multumita unei mici cosmelii de / cu curent din apropiere. O apropiere foarte apropiata... numai cativa metri. Si ce conteaza cativa metri la minunatia de’acolo?

Dupa cateva minute am trecut din nou pe la noul site turistic. (cu mancarea in papornita, inapoi spre biuro') Muncitorii de la Verta stricasera toata placerea. Acoperisera gaura din conducta cu o bucata de beton din pavaj si excavatorul o tinea presata. Nu ca n’ar mai fi iesit apa... Doar ca acum nu mai era vizibila de la distanta. Se vedea doar jos, in sapatura, cum umple in graba tot ce sapau de saptamani astia mici... era alt spectacol – maluri se surpau (na, apa are proprietatea asta fanatastica, astfel incat atunci cand gaseste pamant creeaza o chestie numita noroi curgatoriu). Daca meseriasii specialisti de la Verta nu gasesc telefonu’ care trebuie, in curand soseaua se va trezi fara pamantul de sub asfalt... ceea ce o va face sa se incline... usurel... spre foarte grav.

Si chiar daca gasesc telefonul cu pricina si este oprita apa (la cat de mare era debitul banuiesc ca va opri apa pe un cartier intreg)... deja cat sapa sub carosabil H-O-H’ul asta... de’acum clar vor fi probleme mari cu asfaltul aici. Se va apleca / lasa intr’o fericire, vor fi de'acum mereu probleme cu plombarea soselei aici  - si daca nu ma insel cred ca acum cateva luni tocmai se refacuse din temelii soseaua aici... ca doar nu va sta nimeni acum sa indese la loc sub asfalt pamantul pe care l’a scobit apa... sau sa intareasca pavajul.

Ca doar... cine sa plateasca o asemenea reparatie – Verta? Nu, mes amis, va plati tot contribuabilul, fiti linistiti. Incompetentii care au excavat ca orbetii vor incasa bani buni pe lucrare. Incompetentii care le'au dat contractul vor incasa si ei bani buni (din lucrare). Toata lumea va fi fericita. Puliticienii isi incaseaza comisioanele, firmele de paparude (pardon, de constructii) vor avea profit de sase-sapte sute la suta... banii nostri se duc... dar io macar mi'am bucurat ochiul azi! Am simtit ca stiu pentru ce platesc taxe!

later edit:
si dupa ceva tip am primit si acest mail! ho-ho!

Stimate Doamne/ Stimati Domni,
Datorita unei avarii APANOVA in intersectia Calea Floreasca cu Soseaua Pipera va informam ca rezerva de apa a cladirii Floreasca Business Park se va epuiza in curand. Remedierea avariei va dura aproximativ o ora.
Va multumim pentru intelegere si suport ,
Cu stima,
...
.

5 comentarii:

  1. Bai, ce contribuabil pricinos eşti!
    Unora le ia luni întregi să construiască o fântână arteziană, Verta o face spontan, iar tu te plângi că e amplasată nepotrivit.

    Dacă te consolează cu ceva, îţi amintesc că în ultima vreme sunt la modă muncitorii săpători de şanţuri peste care se prăvale malul. Poate Dumnezeu n-o să bată cu parul, ci cu malul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pls. remove this comment.6 septembrie 2010 la 18:32

    Şi de dragul muncitorilor vertezieni, te rog eu mult extirpă ultimul "i" din sintagma "banii noştrii", prezentă în ultimul paragraf.

    Nu de alta, dar poate vertezienii lecturează bloguri pe net şi n-am dori să creadă că sunteţi colegi.

    RăspundețiȘtergere
  3. ok, e adevarat. am scos un i, dar comentariul ramane. mi'o disparut brusc corectorul gramatical al blogului, deh! recunosc, imi scapa des tot felul de dude.

    RăspundețiȘtergere
  4. Recunosc, mă aşteptam ca observaţia cu iz ortografic să fie înlăturată. Aşa o şi trimisesem, de fapt. Menţinerea ei dovedeşte curaj, mon cher.

    Un om care îşi recunoaşte greşelile şi acceptă critici publice este un om curajos. La mine în sat, cel puţin.

    RăspundețiȘtergere
  5. ma cherie, ce de aprecieri... pentru o greseala gramaticala!

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.