o
Liniste. Blanc.Fara agresiuni externe, fara fortari catre exterior, sub pretexte de fiinta sociala.
Rar, cate o discutie scurta, consistenta. (discutiile scurte au uneori atributul asta)
Discutiile consistente au un rost ce le sustine, ceea ce ma relaxeaza. Uneori ma relaxeaza ca lucrurile sa aiba un rost... la fel cum alteori ma relaxeaza exersarea contrariului.
Aleg contactele cu exteriorul, iar pentru moment am ales sa fie numai cele minime.
Singurele perturbari ale linistii sunt cele provocate de mintea mea. Iesirile in decor imi apartin. Voluntar. Sau... atat de voluntar cat consider ca actul de vointa apartine mie, nu mintii mele.
Aseara am vazut un filmulet. O civilizatie dispare sub ochii nostrii. Si nu este o civilizatie oarecare. Ci este cea care a dus exercitiul mental la rang de stiinta. Natura, pamantul, nu suporta asemenea comportamente, indivizi. Trimite fizicul brut sa anihileze... ce a mai ramas material din societatea gandirii. In cazul de fata a trimis china comunista peste tibet. Se intampla la fel cum s’a intamplat si in trecut, de cateva ori. Conchistadorii peste azteci. Romanii peste hiperborei. Cruciatii peste arabi. Arabii peste egipteni. In curs, islamul peste europeni.
Omul prezentului are orgoliul de a se considera evoluat in comparatie cu inaintasii lui. Omul fiecarui prezent a considerat, consideră, si va considera acest lucru.
Insa evident nu suntem civilizati cand sub ochii nostrii societatile bazate pe disciplina mintii sunt neantizate. Iar asta se intampla firesc, calm, fara a provoca procese de constiinta, dezbateri reale in lumea superconectata la informatie. In acest timp sunt pornite razboaie cu substrate economice, fluturandu’se principii umane (principii specific occidentale, doar). Dar nu sunt starnite conflicte majore pentru a salva cele mai rafinate cunoasteri de stapanire a mintii umane.
Civilizatia actuala nu este cu nimic mai presus barbarilor migratori de acum aproape 2000 de ani, jefuitorilor conchistadori, stapanilor de sclavi din foarte recenta (!) istorie a maretei americi. (Paler spunea ca istoria americii este la nivel de album de familie, nu exista mai departe de bunicul..) Valorile materiale in continuare sunt superioare valorilor umane. (sper sa gasesc la un moment dat o formulare mai precisa pentru valorile umane).
Era (si este) greu de imaginat ca natura umana asa cum o vedem zilnic ar permite nasterea unei Castalii, care presupune mai mult decat o incredibila schimbare a omului de rand astfel incat acestuia sa’i creasca o halca de toleranta fata de inteligenta, fata de rafinament. Presupune si ajungerea omului politic la a fi dispus sa sustina financiar o asemenea provincie / clasa sociala. Castalia din Tibet nu cerea nici macar resurse materiale! Era superioara idealului creat de Hesse... si deja exista. Si deja se autointretinea. Nu avea vocatie mondiala ca aceea imaginata de Hesse, dar avea o mie de ani de experienta, de dezvoltare a stiintei mintii. Comparativ, societatea asta tehnic-stiintifica de care multi sunt tare mandri are putin peste 100 de ani. Iar asta numai daca numeri intr'un anumit fel.
Castalia din Tibet avea nevoie numai sa nu fie atacata. De cea mai numeroasa armata de pe planeta.
Iar acum hai sa zambim linistiti, sa fim fericiti in vietile noastre curente. Sa mergem la cumparaturi, ba chiar la mol, sa ne distram detasati fiindca totul este ok! Noi suntem inteligenti, noi stim sa ne bucuram de viata! ...noi stim sa ignoram realitatea. Si nu avem nevoie de intelegeri bizare din tagma existenta isi are propriile’i mecanisme reglatoare ci band coca-cola si ness 3 in 1!
Linistea mintii are variate forme. Cine sunt eu sa consider ca linistea tip coca-cola ar fi inferioara linistei care'mi place mie?
-------
Later edit
si filmuletul:
o
Liniştea care-ţi place ţie este cu siguranţa diferită de liniştea tip coca-cola aşa cum fericirea lor spirtuală este diferită de fericirea ta. “Focalizarea asupra lucrurilor lumeşti nu este consistentă”. Ei, în universul lor, cu raţiile de orz prăjit distribuite o dată pe săptămână pentru subzistenţă sunt departe de întrebarea “unde am parcat gondola”... Dac-am respecta cel putin ultimele 5 porunci din cele 10 aduse de Moise societatea ar fi altfel...
RăspundețiȘtergerefericirea lor spirituala? a celor coca-cola? sau a celorlalti? ...si oricum, cine vorbea de fericire aici?
RăspundețiȘtergerecat despre porunci, am cate o problema cu no 5 si no 7. d'asta lumea asta este atat de stupida?
...iar uneori pisica ma enerveaza atat de tare incat imi pune la incercare si chestia cu ucisu'...
RăspundețiȘtergereFilmuletul tau vorbea de fericire... printre altele...
RăspundețiȘtergereLumea stupida ? Ce bafta pentu "lumea asta atât de stupida" ca mais exista înca oameni luminosi, filozofi...
Nu voi polemica asupra numerelor care-ti pun tie probleme dar cu o copilarie la fel de rahat ca a ta (despre care n'ai nici cea mai mica idee) am invatat totusi ce insemna iertarea.
J'ai pris de la hauteur face à cette vie de merde pour me protéger mais pas en méprisant les autres. Si le monde et tel aujourd'hui c'est parce qu'on sait juger, montrer du doigt mais pas soulever les manches pour changer les choses en aidant les autres. Laisse tomber, tu ne pourras pas comprendre, ton petit monde est bien trop parfait.
a'ti pastra linistea interioara si a fi necombativ cand familia iti este atacata... nu este o virute, nu este o inaltare personala! ci este cealalta extrema a furiei - pasivitatea, la fel de nociva (psihologic, energetic). virtutile sunt calea de mijloc, echilibrul.
RăspundețiȘtergerecei din tibet imi sunt familie. m'au invatat mai mult si mai bine decat m'au invatat parintii biologici. si chinezii imi sunt familie. insa cand fratele chinez o ia razna si incepe sa'l ciomageasca pe cel tibetan, pasivitatea nu este calea de a ajuta binele.
se facea o discutie intr'o carticica a lui plesu despre ingeri. cand ingerii ajuta oamenii platind cu suferinta. (rezum, desi face greu de inteles traseul): stiu ca ranind oameni in jurul meu imi fac rau. similar, cei multi care vor beneficia de pe urma actelor mele merita raul pe care mi'l fac. nu pentru ca m'as crede inger, n'am nici macar pretentia unui om bun, insa sistemul este acelasi.
iar cand spui ca eu traiesc intr'o lume mica fi pregatita sa iti raspund ca mizeria vietii tale s'a datorat aproape in totalitate superficialitatii tale: atractia fata de idioti macho si avere.
iar asta este doar o rautate aproape gratuita. gratuita dat fiind fondul discutiei. ne-gratuita, dat fiind off-topicul tau, continuat cu o inutila agresare. si pentru ca uneori chiar imi place sa ma cert. sa spun ce ma deranjeaza.
RăspundețiȘtergeresi pentru ca tot nu inteleg... tu ma contrazici pe tema articolului? sustii ca este ok ca tibetanii sa fie calariti de chinezi, ca este ok ca marile puteri pornesc razboaie pentru campuri petroliere in timp ce evita simple intalniri diplomatice cu reprezentatul tibetan pentru a nu'si risca relatiile economice cu china? (vezi anul trecut intalnire obama vs dalai lama anulata...)
Cum pana mea sa spui despre civilizatia ASTA ca dispare cand ai tocmai filmuletul asta la indemana?
RăspundețiȘtergereadica distrugerea manastirilor, distrugerea cutumelor, distrugerea modului de trai, ingroparea populatiei bastinase sub un munte de indivizi stramutati din alta cultura / civilizatie... nu inseamna disparitia ei?
RăspundețiȘtergereadica zici tu ca a avea o schita vaga a unui fenomen inseamna ca el nu mai dispare chiar daca obiectul schitei (cu toate elementele neincluse in schita) este ras de pe fata pamantului...
bine. atunci toltecii nu's o civilizatie disparuta. si nici speciile pe care am apucat sa le pictam pe'o piatra in vreo pestera.
oh, m'am linistit!