..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 23 martie 2010

Decoruri de carton

.
Tocmai am deschis ziarul financiar.

Cam totul este negru.

Datorii peste tot.

Nu la noi ci mondial.

Titlul:
Viitorul marilor economii este cenuşiu din cauza datoriilor mari acumulate în timpul crizei

Şi osatura conţinutului:
Supraîndatoraţi:
Japonia 192,1
Italia 115,2
SUA 83,4
Franţa 79,7
Germania 77,2
Canada 72,3
Marea Britanie 68,5
(cifrele reprezintă procente din PIB)

Citeşti aşa ceva şi daca eşti momâie, te gândeşti că vai, situaţia este rea.

Dacă nu eşti momâie, îţi pui prima întrebare, pe care jurnalistul financiar, evident nu şi’a pus’o. Că e profesionist până peste poate. Cui sunt îndatorate toate aceste economii?

Apoi, dacă hamserul învârte rotiţa, întelegi o realitate simplă. Datoriile nu sunt bani pierduţi! Datoriile înseamnă la nivel mondial bani mişcaţi (sau în fine, bani care trebuie să se mişte)! Noi suntem obişnuiţi să vedem datoriile ca fiind pe bani duşi pe apa sâmbetei fiindcă de regulă ne gândim doar la propriile datorii. Sau în caz rar, la datoria grupului din care facem parte (firmă, oraş, ţară).
Însă la nivel internaţional, echidistant, datoria unei ţări înseamnă venitul alteia.

Iar daca aceste economii au datorii atât de crunte faţă de alte economii... înseamnă ca în realitate nu ele (mai) sunt marile economii!

Articolul putea fi la fel de bine unul pozitiv: China, Pakistan şi... Romania au de primit de la Japonia, SUA, Franţa, Germania... zeci de procente din PIB’ul lor!

Dar nu se putea nu? Articolele financiare actuale trebuie să fie negre, pesimiste. Este un alt decor de carton care trebuie făcut credibil, pe spatele căruia - ca şi în cazul războiului contra terorii - marea masă de pinguini trebuie să accepte salarii de mizerie, scăderea calităţii vieţii, limitarea drepturilor personale şi aşa mai departe.

Până de curând se duceau războaie în numele unor concepte. Adevăr, bine, libertate, religie. Acum se duc împotriva unor concepte. Teroare, criza... Ahh, tare inteligentă marea masă de... pinguini, care merge înaine încolonată, ascultătoare!

-------------
later edit.
în articol se spune ca acestea sunt datorii către fondul monetar internaţional. dar să fim serioşi, ce a produs acest fond atât de valoros încât cele mai puternice ţări din lume sa'i fie îndatorate în halul ăsta?! cine este fondul ăsta de a căpătat drept de proprietate asupra PIB'urilor celor mai faimoase ţări ale lumii?
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.