..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 8 martie 2010

Pitesteni undercover

.
Mica poveste. Tocmai auzita la o sueta.

A, pai in viena n’am avut probleme, m’am descurcat cu engleza. Ba chiar am intalnit pitesteni. Ca unu’ dintre noi injura la telefon la greu in tramvai.
I’am zis "ba, mai incet!"
El "eh, cine o sa ma inteleaga?"
Niste tipe de alaturi: "pai noi!"
Se rade.

Ele intreaba: "de unde sunteti, baieti?"
Noi: "din bucuresti".
Ele: "ah, noi suntem din pitesti."

Acum rad cei care asculta. Fiindca ei stiu ca el e de fapt tot pitestean. Tipul adauga: ba’ da chiar toti cinci eram din pitesti!

Dar au zis toti in cor ca’s din bucuresti! Ah, de cate ori nu auzi d'astia spunand noi, bucurestenii stim ca... - si vorbind tampenii pe langa subiect...
Din ce motiv se declara bucuresteni?

Ei chiar se credeau bucuresteni daca locuiau aici de cativa anisori? Sau incercau sa para mai tari? Sau le era jena de pitesti?
De ce ar zice un om ca este din alta parte, decat din cauza unei jene? Si daca ar avea mintea la locul ei de ce le’ar fi jena de pitesti?

Provinciali de multinationala...
.

4 comentarii:

  1. stii, intr-un fel rezonez cu tine. doar ca bunul-simt te face un pic sa si intelegi ce se intampla. pe de-o parte, nici tu nu esti bucurestean. daca te-ai nascut aici si ai fost crescut aici esti la fel de bucurestean ca un copil care a fost nascut accidental (sau nu) intr-o alta tara si a capatat cetatenia tarii respective. Sau la fel de bucurestean cum e prietenul si colegul meu Phillipe francez care are tata francez si care de cand s-a nascut traieste in Romanaia.
    dupa mine esti bucurestean de-abia daca cel putin parintii tai s-au nascut aici. asta mi se pare ca implineste conditia de traditie precum si cea de cizelare.
    dar daca stau sa ma gandesc bine cunosc 2 astfel de persoane - una e in puscarie acum, iar cealalta se trage din neam de boieri. ambele persoane au cel putin 3 generatii aici. si uita-te in jur. cati bucuresteni get-beget au ceva de spus? cati au ajuns sa ridice mai mult orasul asta?

    asa ca merita apreciati cei care vin dintr-un orasel micut sau chiar de la tara si care sunt suficient de capabili sa munceasca pe un job bine platit ca sa se intretina printre straini. si daca ajung sa-si ia o casa in orasul asta ca sa devian bucuresteni cu actele, bravo lor. ei cunosc orasul asta mai bine decat mine. si decat tine. si am vazut ca se implica mai mult la dezvoltarea orasului. nah!
    si pe de alta parte imi vine un tipat d-ala de 'off with his head' pen' ca imi par fazi si lipsiti de suflu, ca n-au personalitate, ca nu au umor, ca nu au nimic. si vin sa ne fure locul in metrou, casele, joburile. si te sufoca - oriunde ai merge. dar imi opresc pornirile de mizantroapa si incerc sa fiu draguta.

    GAbi

    RăspundețiȘtergere
  2. la mine statistica sta invers.

    dintre cei cu parinti nascuti in bucuresti... nu cunosc nici unul in puscarie. iar vreo trei... au un nivel care ma intimideaza.

    cat despre cei veniti din provincie... ii aud doar injurand bucurestiul!

    RăspundețiȘtergere
  3. trist e ca io stiu multi bucuresteni care injura bucurestiul...

    acum nu stiu exact cum o sa para ce zic, dar iubesc mult de tot orasul asta :) insa cred ca oamenii nu-s facuti sa stea in orase, pentru ca pierd contactul cu natura si cred ca asta ii abrutizeaza asa de mult.

    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. este o diferenta intre bucurestenii care injura bucurestiul si provincialii care fac acelasi lucru. bucurestenii o fac avand referindu'se la aspecte precise (mai demult praful, dintotdeauna gropile, mai nou abundenta de melteni). insa provincialii o fac cu naduf, generalizand, acuzand orasul de problemelele lor, de frustrari celmai ades neconstientizate.

    2. de cateva ori si eu am ajuns la un rezultat similar. orasul in forma lui actuala este nociv pentru om, pentru societate. chiar am scris recent despre asta (orasul sau provincialismul?). este o mica functie care da cu virgula. cu cat se creste suprafata alocata fiecarui individ / familie, astfel incat sa nu se mai piarda contactul cu natura, astfel incat sa nu mai existe efectele nocive ale aglomerarii... scade eficienta administrativa (transport, alimentare cu apa, energie, canalizare...).
    deci ajung tot la niste administratori care ar trebui sa fie mai putin loviti cu leuca in directia profitului... tot la balanta care lipseste, care trebuie facuta intre om si profit. profitul isi are rostul lui, dar acesta se limiteaza acolo unde incepe omul, viata umana. (similar principiului libertatii: liberatea unuia se termina acolo unde incepe libertatea altuia).

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.