..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 18 ianuarie 2010

Biserici, scoli si statul roman

sau
Avaritia organizata domina democratia dezorganizata
o
In metrou, peste pieptul cuiva, vad un titlu de ziar. De doua ori mai multe biserici decat scoli.

Oh, sfanta incitare. Incitarea prostimii la urlete contra bisericii, motivata de “vai copiii!”, motivata de “aha, biserica are bani, dar nu face nimic pentru copii, isi face biserici!”. Si asa mai departe.

Ugica’l toaca pe pacatosu’! Hm… n’am auzit niciodata vorba asta la feminin. Poate ca in cazul de fata era o pacatoasa. Chiar daca incerc, nu pot sa fac sa se auda bine la feminin. De ce nu functioneaza vorba asta si la feminin? Si’asa iar mi’aduc aminte de parintele cleopa povestind din sfintii parinti, la randul lor povestind despre incercarea lui iov si cum ca atunci cand necuratul a vazut ca nu il razbeste pe acesta, se duse la femeia lui, ca femeia ii mai saraca in duh si mai lesne de sucit.

Sa revin la articol. Bun. De ce sunt de doua ori mai multe biserici decat scoli? …hm, pe vremuri, nu prea demult bisericile chiar erau scoli…
Si daca un preot in parohia lui da voie sa se faca scoala in biserica… functioneaza? Biserica ar putea rezolva astfel problema scolilor? Pai nu. Pentru ca nu cred ca sunt cladirile problema cea mai mare. Ci profesorii. Lipsa lor. Lipsa salariilor de bun simt pentru ei.

Deci nu sunt bani pentru scoli.

Dar cum de sunt bani pentru biserici? Si atat de multe biserici… Bisericile sunt facute mai intotdeauna cu bani de la omul de rand.
Sunt bani pentru biserici! Tocmai pentru ca ele sunt facute din donatii ale oamenilor de rand.
Nu sunt bani pentru scoli! Tocmai... pentru ca lichelele din stat trebuie sa isi construiasca propriile lor palate.
Sunt bani pentru biserici. Pentru ca omul de la noi inca mai stie a da. Si iata ca sunt multi care dau. Bisericii. Scolilor nu le poti da. Stii ca se vor duce pe apa sambetei. Stii ca ai platit impozit pentru scoala respectiva, stii ca daca donezi unei scoli esti de doua ori furat. Odata de nemernicii din aparatul de stat care isi fac case si afaceri cu banii scolilor, a doua oara de personalul scolii, care este atat de infometat incat nu mai poate avea dileme morale foarte puternice cand apare o gura de aer.

Romanii isi pot avea singuri de grija. Atata vreme cat nu isi baga coada statul roman. Clica de nemernici. Singurul loc unde romanul poate sa aiba grija de el fara sa se simta furat a ramas biserica. Uneori nici macar acolo.

La randul ei biserica poate avea grija de copiii acestuia. Ii poate scoli la ea. Orice preot stie a citi, a socoti.

Este adevarat, copiii nu vor avea diplome recunoscute de caracatita statului roman. Dar omului de la tara nu’i pasa. Si bine face. Am cunoscut oameni de la tara cu simtul masurii. De ce sa fac mai mult de 8 clase? La ce’mi va folosi? Ca sa merg la prasila n’am nevoie nici de astea 8, dar le fac pentru a sti una-alta.

In satul fara scoala preotul ii poate scoli pe copii. Ii poate invata a vorbi, a scrie, a socoti. Si ii poate vedea pe cei inzestrati si incuraja sa faca scoala de stat, pentru recunoastere oficiala a posibilitatilor lor.

Asa preotul satului isi poate recapata rolul si autoritatea de demult. Nu prea demult.

Asa satul isi poate recapata sanatatea. Cu copiii scoliti de preot. Asa satul poate redeveni cel pe care il vedem in nunta muta (horatiu malaele)

Iar statul… sa’si bage in fund diplomele care oricum nu mai valoreaza doi bani, care oricum nu mai certifica nimic! Eventual infasurate pe tuburi de neon (reteta dush’ului).

Satele isi pot recapata functionarea organica. Romanii au cu ce. Au si bani (se vede ca oamenii de afaceri romani vor sa dea - avem deja o pepiniera de biserici), au si oameni. (avem si preoti in ele, avem si oamenii care le'au pus in picioare) Trebuie insa ceva curaj pentru a iesi din starea de victima a lumii. Si sa inceapa naiba sa faca ceva. Nu ce i se spune de peste mari si tari, ci ceea ce stie ca este bine, ceea ce stie ca l'a adus pana aici. Fiecare element al satului roman trebuie insanatosit, readus la functionarea lui organica. Fara un sat sanatos nu pot fi orase sanatoase. Fara asezari sanatoase... la naiba!

Peste noi vine o lume in care avaritia organizata domina democratia dezorganizata. Trebuie sa o fentam. Iar pentru asta satul roman poate fi reduta noastra cea mai puternica.
o

2 comentarii:

  1. draga, bisericile nu se fac din DONATII. nu. se fac din taxe anuale. care daca nu le platesti nu te inmormanteaza, nu te casatoresc. Te cauta la catastif cand te duci sa ceri ceva. ca deh, serviciile se platesc. sa-i *** in gurita de popi jegosi.

    RăspundețiȘtergere
  2. draguta scumpa... banii din taxele anuale, banii din taxele de nascare, cununie, moarte nu sunt folositi pentru biserici. ci pentru "inaltul" cler care are o gramada de nevoi sau dorinte mai mult sau mai deloc cuvioase.

    bisericile sunt construite din donatii. o stiu. stiu cazuri in care am fost uimit ca arhitectul tepar dadea bani pentru asaceva. ca patronul care platea angajatii ca pe sclavi dadea bani pentru constructia de biserici...
    samd.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.