..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 6 ianuarie 2010

Politici financiare in multinationale

o
Multinationalele care aduc pe plaiuri mioritice edenul occidental prin supereficienta pe care si’o autoproclama au cateva obiceiuri financioase de’a dreptu’ hilare.

Primo. Oieritul. Adicatelea. Au mania de a strange j’de’mii de oi ca sa faca ceea ce ar face un singur om cu o tara de minte si un dram de bun-simt. Cum devine asta eficient... ?

Secundo. Alegerea furnizorilor pe principii financiaro-obscure. Scuze, nu pe principii ci pe analize ! Totul se bazeaza pe analize intr’o multinationala. Analize care in mod hilar la urma ori descoperi ca sunt aberante... ori ca sunt banal-stupide. Iar timpul pierdut pentru nascarea lor nu se justifica... sedinte, hartii, mailuri samd.
In acest fel de par example multinationala a strans niste furnizori fenomenali in comparatie cu firma romaneasca pe care a achizitionat’o :
- una bucata furnizor de servicii de cablare retelistica – diferenta de calitate este de la profi la nul. (profi la firma romaneasca, nul la multinationala)
- una bucata furnizor de internet. Timpul de reactie si competenta depanatorilor... ca la punctul anterior. Na, orange vs romtelecom...
- una bucata furnizor de echipamente it. In acest caz - computadoare. Dupa 2 (doua!) luni computadoare noi-noute au inceput sa pice ca mustele. Cu probleme fizice. Toate au probleme cu stomacul. Iar furnizorul... are la dispozitie 6 zile ca sa ne dea o simpla, amarata... sursa.
- Alta bucata furnizor de echipamente it. Scanere de coduri de bare - care la o zdruncinatura mai hotarata... aveau niste cleme de plastic in interior, care tineau o panglica de date... care sareau in toate directiile, fiind prost concepute / realizate.

Deci... de unde dracu’ se naste fata morgana aia eficienta intr’un ocean de pierderi?

Pai in acest mod simplu... banii circula! Avem probleme, avem de lucru, (ni) se presteaza servicii, banii circula. Dar nu se produce nimic din asta! Circularea banilor fara productie reala creaza eficienta economica ? haloo ! la noi asta se numeste furtul propriei caciuli, insa dupa spalarea creierelor... se numeste eficienta !
o

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.