..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 5 ianuarie 2010

sah, orgolii, istorii

o
Revista romana de sah... – ati auzit de ea? Probabil nu, dar probabil totusi stiti ca trebuia sa existe si asa ceva pe vremea lu’ ceasca.

Bobby Fisher – ati auzit de el ? Proababil ca da... Cel mai mare sahist al tuturor timpurilor ?... Da ? Ok !

Boris Spassky – ring a bell ? Aproape la fel de probabil. Fost sahist rus. De varf.

Legatura intre cele 3? Pe cand fisher cu spassky isi hotarau titlul mondial ’72... americanu’ (cel mai cel...) facea pregatire inclusiv cu materialele revistei romane de sah! (asa scrie aici - http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/881433/Povestea-unui-frumos-nebun-sahul-pe-hartie/ unde au gresit numele lui spassky cu sapssky... dar sa nu fim prea carcotasi, bine macar ca mai apar articole, daca scoala noastra de sah a fost amputata de ministrul sporturilor cu ani in urma – startrek ala...)

Scoala care iata http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1044607 crease si un florin gheorghiu care ii mai fura cate o partida din cand in cand maretului fisher. Partida asta nu o stiam. O stiam pe alta, din Cele mai frumoase 64 de partide din sah (parca asta era titlul - am parcurs'o acum... 14 ani) unde din nou gheorghiu joaca cu regele in ploaie, in centrul tablei, si cu o mutare rastoarna situatia in mijlocul partidei. Si invinge. Recomand cartea. O si vreau, de altfel. Desi... poate ca tata o are in biblioteca... inca nu am avut... curaj sa ma uit atent in biblioteca lui de sah.
o

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.