..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 11 ianuarie 2010

Cuvinte da si ba

o
Cred ca iaca premiera. De regula nu pun cuvinte pe care sa nu le consider adevarate. De regula. Insa de aceasta data sunt legate cuvinte adevarate si neadevarate. Si stiu asta. Si totusi le pun aici.

Se presupune ca povestile hranesc copii. Cu adultii ar trebui sa fie alta mancare de peste. Si totusi haliud ii hraneste pe adulti cu povesti. Haliud creaza o planeta de copii. (ok, nu haliud per se ci haliud ca preocupare din ce in ce mai raspandita in viata adultului)

(Copii care se bulucesc la intepaturi pentru o doza de chimicale dupa ce au auzit povestea de moarte a unui actor.)

Nu esti vrednic de iubire. De iubirea cuiva. Asa cum ti se spunea in povesti. Ba de fapt poti fi. Sau nu. Dar asta nu are nicio legatura cu faptul ca o anumita persoana te iubeste ori ba.

Te iubeste pentru ca existi! La fel cum alta te ignora pentru ca existi.
Nu pentru ca_calitati, nu pentru ca suflet bun, nu pentru ca... No fachin’ legatura cu cel care te’ai straduit sa’l creezi in tine.

Daca te’ai straduit sa fii, sa devii… pentru a fi vrednic de dragostea cuiva… pierdere de timp.
Cand o capeti descoperi ca nu are legatura cu eforturile tale. Descoperi ca ai muncit cu tine in van. Te’ai straduit sa intelegi, sa corectezi... aiurea.

Cand muncesti cu tine trebuie sa fie doar pentru implinirea nevoilor tale interioare. In acest caz efortul depus iti poate aduce satisfactie.
Dar daca ai muncit pentru a deveni vrednic de dragostea cuiva… nu, nu va exista acea stare de multumire. Nici macar daca ai obtinut ceea ce doreai.

Am un (aproape) cumnat. Care asa, ca in fiecare trimestru, are parte de cate o despartire / impacare. Cu sor’mea.

Ultima nazbatie... vrea sa fie iubit. Nu vrea sa fie dorit pentru banii lui. Vrea sa se simta iubit, el, ca om, ca barbat. Dragoste fundamentala, curata, plina, pura.

Si asta n’ar fi bizar. Dar omu’ in cauza se ocupa de adult content sites. Bine, nu este bizar sa doreasca sa fie iubit un om, indiferent de ocupatia sa, indiferent de lumea in care traieste. Dar vrea sa fie iubit de catre o femeie ! El fiind un tip care sta undeva prin varful lantului trofic (fata de noi, muritorii). Si are exemple nesfarsite, de acolo de unde sta, de femei... femei ! Femei ce incalca si rasucesc orice simtire corecta pentru a obtine cel mai placut raport efort / bani.

Si este un tip in viata caruia petrecerile kinky si viata de swinger, cu droguri si tot tacamul i se par naturale ca aerul. Desi in ultimele luni se pare ca si’a mai temperat aceasta atitudine. Cred ca trebuie sa spun ca omu’ ie olandez. You know... amsterdam stuff.

Ei, acest tip care a facut o avere dintr’un business care trateaza sexul ca marfa, care face mai toate nebuniile posibile... vrea sa fie iubit curat. Cu sentimente curate.

Nu poti sa nu ramai surprins. Adica... imi pare natural ca daca intru pe usa cu pricina... imi asum si urmarile...

Ieri ma gandeam ca cea mai simpla solutie pentru el este sa invete sa se bucure de ceea ce’i ofera femeia de langa el. Ok, o iubeste, ea’i ofera atentie, caldura samd... wtf ? Asta e ! eventual sa se duca sa vada si un psiholog care sa’l ajute sa vada asa lucrurile. In fond, asta este lumea in care traieste, asta este lumea la dezvoltarea careia chiar a contribuit ! Dupa o viata intreaga in care spui tuturor femeilor ca este ok sa disocieze sexul de trairile intime... ai pretentia ca tie sa nu’ti fie aplicate tie corolarele acestei reguli... hm !

Pe de alta parte.
Totusi asta poate fi vazuta ca ultima farama de curatenie din el. De frumos din el. Refuza ideea de a'si trai viata langa o femeie care nu’i declara dragoste curata. Iar eu il intreb daca nu vrea sa renunte si la acea ultima picatura a lui de firesc, de frumos. Il intreb daca nu vrea sa renunte la ceva ce eu nu concep nici sa pun in discutie in ceea ce ma priveste.

Poate fi orgoliu dorinta asta de a fi iubit? Nu totdeauna, ci in unele cazuri. Poate veni ea din orgoliu? Sau din senzatie de insecuritate? Sau din nevoia de control? La fel cum de regula (sper) dorinta de a fi iubit vine din partea frumoasa a vietii...
o

3 comentarii:

spui, semnezi.