..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 18 februarie 2010

Vreau o carte

o
Vreau o carte in care sa gasesc profunzimile din orson scott card, desfasurarea din dune, frumusetea din capitanul fracasse, supranaturalul lui eliade, realitatea naturii lumii de la hesse, informatiile din umberto eco, intelegerile produse de castaneda, intalnirea cu miyamoto musashi, cu je ne sais quoi'ul lui joyce, confirmarile proprilor ganduri din toate acestea. I’am lasat deoparte pe rusi. Azi sunt pedepsiti.

Am mers cu cateva zile in urma la dalles, cu bucurie. Gandindu’ma ca voi avea din nou o zi sau doua de regasire in lumea mea. O imbaiere in starea de bine.
Am intrat si... mi’am dat seama ca nu stiu care este titlul acelei carti. Cea pe care am descris’o mai sus.

Asa ca am inceput sa citesc toate titlurile. De pe cotoare. De vreo doua ori am si deschis cate o carte, am urmarit un paragraf-doua... si am pus’o la loc.
Sunt cateva pe care le vad fiind loz in plic. Pot fi surprize inauntru dar poate fi timp pierdut (si nu numai timp).

Lipsesc si titlurile mari, pe care le stiu, insa inca nu le’am deschis! Doar un sartre izolat... insa nu ma convinge. Au aparut in contrapartida ghiduri de calatorie! Multe! Standul de la dalles a devenit mediu spre mediocru.
Ies fara o singura carte. Aveam de gand sa iau trei-patru, ca sa’mi ajunga cateva zile. Sa incununez linistea sociala din ultimile zile cu placerea cartilor.
La o taraba de langa dalles ma opresc si iau Paler – Don Quijote in Est (o vazusem la venire). Dar vroiam ceva mai mult de atat. Insa macar ma voi regasi in lumea unuia care duce lupte inutile crezand in ele.

In metrou incep sa o citesc. Dupa cateva pagini care ma agaseaza cu marturisirea micimii, umilitatii, omului nostru in contact cu mareata america, cedez nervos. Inchid cartea. Este o contradictie de esenta in paler. Pe de o parte are vocatie quijoteasca, pe de alta parte ii lipseste virilitatea nietzscheeana. Ce luptator al visului, al idealului, al imposibilului este cel care la fiecare pas isi marturiseste tremurarile, ratacirile-fugi laterale, cu atitudine umila, ba chiar cautand sa netezeasca fiecare loc unde a lovit, cerandu’si scuze, fiindu’i parca teama de represalii?!
De doua zile ma uit la oameni in metrou, cu priviri directe, cu sinapsele vasectomizate.
o

6 comentarii:

  1. Ca sa iti continui dunele:
    Brian Herbert si Kevin J. Anderson
    Preludiul Dunei: Casa Atreides, Casa Harkonnen, Casa Corrino (au mici inadvertente, da's ok).
    Legendele Dunei: Jihadul Butlerian, Cruciada Masinilor si o sa apara Batalia de la Corrin.

    Nu te astepta la cine stie ce profunzimi, dar sunt scrise din ce in ce mai bine. In plus, reintri cumva in universul al mare al Dunei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceva mai helevat, cu mix frumos de stiluri (cred ca o sa'ti placa trairili d'acolo`):
    Hyperion si Caderea lui Hyperion - Dan Simmons (mai vine doo dupe astea, in acelasi ciclu).

    Poti sa incerci si:
    Timperfect - Gregory Benford (apartine genului hard, da e posibil sa iti placa rigurozitatea cu care e scrisa).

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper ca ti'am fost de ajutor. D'alea grele io nu stie citeste, d'aia nu pot sa iti recomand dacat sefee, fantasy & other somehow "lighter" shit.

    Apropo, also try:
    Neil Gaiman - Zei Americani
    Seria Pandora a lui Frank Herbert.

    Era sa uit: s'a tiparit intreaga serie Cavalerii Oridunului Basarab. Recomand, super frumos scrisa. Daca ti'a placut capa si spada.

    RăspundețiȘtergere
  4. Rectificare: "Cavalerii Ordinului Basarab"

    RăspundețiȘtergere
  5. mda... stiu ca au fost continuate dune'le (http://castleless.blogspot.com/2009/07/dune-casa-atreides.html), destul de probabil voi vizita o librarie mai in firea ei cu lista ta in boznar. te'n chiu!
    totusi, stergerea dalles de pe lista de librarii respectabile ma intristeaza. ca si faptul ca nu exista cartea pe care o caut (mi'o zis mie o panseluta care a facut litere(le)). ca si fricile nejustificate ale lui paler. precum si lipsa de rabdare pe care, se pare, din nou o experimentez, in fata gandaceilor incarligati.

    RăspundețiȘtergere
  6. Avantajul listei mele: e suficient de comerciala :)) deci le vei gasi fara probleme.
    Recomandare: nu te duce la Diverta au preturi semnificativ mai mari decat toti ceilalti.
    Incearca librariile online care, de obicei, au reduceri mari.
    Nemira are unele din titluri la 10 lei si 5 lei iar acum pana la 1 martie sunt reduceri de 35% pana 50% pe site'ul lor.
    Pentru Cavalerii Ordinului Basarab si Cruciada Masinilor: http://www.librariabucuresti.com/cauta-Cavalerii%20Ordinului%20Basarab-colectie-0.htm E a doua comanda pe care o fac la ei. Sunt foarte prompti, vin a doua zi si cartile sunt impachetate ca lumea.
    Chiar daca iti rapeste placerea de a umbla printre carti, se pare ca online e mai bine :D (Eventual te duci si te plimbi si apoi comanzi online :) )

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.