..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 1 martie 2010

ghost, seagate, usb, MFT damaged


.
Pe planeta mea mai binele este mama raului.

I. jocurile
Fiindca am zis hai ca daca tot mi’am schimbat computadorul vechi decedat prin craparea placii de baza... pai sa’i luam si o placa video pe masura.
GTS250 MSI.
Iar cum eu nu sunt un gamer, am zis hai sa pun un joc pe care il stiu, sa vaza si retina mea diferente excitative.
Primul fuse ColinMcRae 2.0. Intru in meniu, se vede cam neclar. Umblam la setarile video... UAU! Asta da!
Pornim o cursa... ecran negru, iar Win7 ma anunta ca mh, probleme.
Insistam, el la fel. Faulting asupra unui dll de win. Partea bizara este ca folosind video on-board jocul mergea pana acum. Incerc diverse drivere pentru noua placa video... dejaba.
Incercam sa rulam sub compatibilitate XP (folosesc Windows 7 de cateva luni din motive de curiozitate).
Luam alt joc cu pretentii de pe vremuri. Medieval Total War II. Instalare luuunga. Mff! Nu poate rula. Nici in mod compatibil XP.
Luam alt joc Toca2. Instalare, nu porneste, ca nu vrea. Firesc, nici in mod compatibil XP. Ca driverele nu’s compatibile. Nu spune care.
La trei jocuri, trei erori diferite, trei momente diferite in care apare problema.

II. incercarile
Ok, cel mai probabil w7 este de vina. Dar unul din jocuri mergea fara probleme pe w7 pana la noua placa video! Deci w7, indirect, prin driverele dedicate lui, incapabile de a rula acele jocuri.
Iar pentru ca placa nu o putem modifica, dar sistemul putem, mergem pe linia asta.
Facem masina virtuala cu XP, luam aminte la limitarile de acces la resurse, incercam o instalare de toca2, nope, nu poate. Era 1 noaptea, nu mai tin minte cum si unde nu poate.
Ok, pai sa fac o instalare de XP in legea ei. Oare merge dual boot w7 cu xp, cand am instalat primul w7? Aparent nu prea, da' vom vedea!
Iar ca sa am mai multe sanse, ma pregatesc sa fac instalarea pe al doilea hdd. Si sa aleg eu de pe care hard vreau sa fac boot.
Si, regula de baza, facem o imagine de sistem inainte de experimentari virgine. O rutina...

III. dezastrul
De pe hiren’s boot, pornim ca de multe alte ori ghost, alegem varianta cu suport usb, pentru ca avem un storage pe usb, na, poate merge sa pun imaginea direct acolo. Da, imi vede storage’ul, incepe sa scrie imaginea... dupa maxim o jumatate de minut face poc. Cica ceva virtual drive, sa contactez symantec ghost pe site... la naiba, n’am tinut minte, nu ma durea capul de la atata lucru. Astea sunt lucruri de rutina, mai incolo voi avea la ce sa dau atentie.
Incerc din nou, cu ghost normal, fara suport usb, scriu imaginea pe un hard intern, bun.
Intru in w7, sa mut imaginea pe storage si sa fac loc pentru noua instalare de xp.
Dezastru! Storage’ul se vede, insa nu poate fi accesat. W7 imi propune sa’l formateze! Zic mai ia tu o pauza ca ai baut si spui prostii. Las’ ca intru eu din DOS si vad ce fac cu datele de’acolo.
Iar hiren’s boot, un file manager de dos... canci acces!
In acest moment am considerat ca pot sa ma ingrijorez cum trebuie. Si am albit.
Acolo se afla... sau se aflau (!) toate cele culese de mine, create de mine, pozate, filmate... TOT!



IV. aprofundarea dezastrului
Toate acele date ajunsesera acolo pentru ca, logic, erau mai sigure pe un hdd de generatie mai noua (adica probabil mai fiabil), cu doar vreo 2-3 luni de activitate, decat pe doua harduri care se apropie de venerabila varsta de 6 sau 7 ani!
Iar la backup pe dvd renuntasem de cand descoperisem ca dupa 2-3 ani ai surpriza ca unele dvd’uri sa nu mai poata fi citite. Fara sa fi avut evenimente fizice... pastrate cuminti in borsete speciale.
Au inceput in fibrilatii actiunile de depanare. Softurile de pe site’ul seagate, (doar soft de test). Testele mici merg, testele profunde merg la nesfasit (adica nu, dar nici eroare nu pot spune), testul the big mama nu se ruleaza ca asta ar strica informatia.
In paralel citim pe forumuri. Incercam chkdsk l: /f /r, cea mai coerenta propunere a celui mai coerent datator cu parerea de pe un forum seagate. Da, ma gandisem sa’l rulez la un moment dat, insa am considerat ca softurile seagate pot sa mearga mai la obiect, pe device’urile carora le sunt destinate. Checkdisk’ul meu incepe sa miste ceva. Maaare bucurie, deoarece orice alte incercari de pana acum aratau o imobilitate dureroasa. Dupa bucuria initiala incep sa ma ingrijorez. Fiindca checkdisk’ul imi spunea in viteza ca sterge date orfane. Ba boule! Il opresc. Il rulez din nou, dar conform propriei intuitii – adica fara /r. Ei da, acum avem un raspuns coerent. Master File Table is corupted. CHKDSK nu poate sa repare, si renunta.
Din nou pe forumuri.
Cand MFT se fute... you’re basicaly fucked’up! No chance...
Asta iese din discutie. Nu accept.
Asa ca zi din vara pana’n seara... caut si testez softuri pentru a repara MFT’ul. Cel mai promitator este testdisk-6.11.3 – care stie chiar asta: reparare de MFT. Fiindca in NTFS se face un backup al MFT’ului, numit MTF mirror, il cauta pe ala si pam-pam.
Asa ca il rulez cu convingere!
Si vad cel mai crunt mesaj care mi’a fost dat sa’l primesc din partea unei masini:
MFT and MFT mirror are bad. Failed to repair them.


practic, situatia arata cam asa, cu mentiunea ca lipseste... MTF entry, adica tot ce este inauntru devine o alaturare haotica de... sa zicem... 1 si 0...(nu chiar direct 1 si 0, dar nici foarte departe):


De acum se va intampla o actiune de furnica beata. Fiindca nu se mai pune problema repararii MFT, ci recuperarii de date. Aproape 500 de GB de pe un hdd de 1 TB.

Iar ca fapt divers, chiar daca incerc sa avertizez ca ghostul cu usb, de pe hiren’s boot 9.5 cu cd-rom pe sata, catre storage seagate duce likely la asa ceva... cine dracu’ sta sa citeasca pe net daca este periculoasa o actiune de rutina ca asta? Nici macar sa'i avertizez pe altii n'am cum, indiferent pe unde as posta istoria asta. Cel ce o va cauta, o va cauta doar postfactum.

Deci n’am acte, n’am nici istoric... ! A... tot acolo aveam si acte de identiate scanate.... firesc!

later edit:
eroarea a aparut se pare din pricina unui bug de bios al placii de baza. DG43NB. am stat azi si am citit lista de fix'uri... lunga tare!
.

Un comentariu:

spui, semnezi.