..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 11 noiembrie 2009

4 emotii de baza


Din articolul unei tanti psiholog: exista 4 emotii de baza: furie, tristete, bucurie, frica.

Presupunand ca afirmatia este corecta… numaram si avem 3-1. Pentru echipa in negru.

Si’mi aduc aminte ca unii spuneau ca viata aici pe pamant este doar o vale a plangerii. Un loc unde venim pentru a ne slefui. Iar slefuirea inseamna si durere, firesc.

La naiba, aia chiar aveau dreptate? (iar asta e intrebare retorica? ca nu ma hotarasc…)

Si ce gasesc cel mai amuzant este ca acea tanti psiholog sustine contrariul: aceasta este o lume a fericirii! Firesc... cu acele patru emotii de baza!... furie, tristete, bucurie si frica...



4 comentarii:

  1. "video.google.com/videoplay?docid=7239169544268439911#docid=2140872457059323817"
    ca tot ai adus vorba de emotii si mi-am adus aminte de clipul asta, american evident:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Furia si frica au grija de bucurie, nu sunt impotriva ei. Furia si frica sjnt emotii sanatoase care ne pun in contact cu nevoile noastre, pentru a ne da ocazia sa traim in bucurie.
    Doar tristetea este opusul bucuriei,ea apare ca urmare a inabusirii fricii si furiei, adica inchizi paznicii bucuriei pentru ca nu stii ce sa faci cu ei; pentru ca ai invatat ca "sunt rai". E un soi de resemnare si nu-i asa rea nici ea, te poate ajuta sa devii. Mai profund, sa incepi sa-ti pui intrebari... privita cu interes, tristetea ar trebui sa conduca spre furie si frica, iar acestea tratate si ele cu drag si curiozitate, te conduc catre o mare de bucurie. Or fi ele 3 la 1 dar... cantaresc diferit.��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la inceputul raspunsului se afirma ca nu sunt 3 la 1 pentru ca din 3 doar una este opusa lui 1 (argument din gama "verdele de pe pantaloni e mai puternic decat cel de pe bluza pentru ca doar pantalonii sunt mai lungi").
      apoi se spune ca tristetea de a vedea ce limitari penibile sunt considerate normale si se regasesc in omul de rand... ar deveni o bucurie imensa daca tratam aceasta tristete cu interes si drag!
      pentru ca in final sa se confirme ca de fapt sunt 3-1.
      dar ca ar cantari diferit. cantaresc diferit pentru ca autoarea este o femeie si analizeaza totul prin prisma emotiilor. si cum este mai atasata de bucurie decat de celelalte afirma ca ele cantaresc diferit.
      insa pentru un barbat... care in mod organic foloseste ratiunea, ele cantaresc diferit in cealalta directie: importanta sociala a dezastrului uman in care traim este mai mare decat superficiala bucurie de moment a unui individ.

      Ștergere

spui, semnezi.