..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 23 noiembrie 2009

"Stinta" pe banda rulanta


Nu, nu am mai gasit vreo echipa de cercetatori libertatea care sa demonstreze vreo nazbatie.

Ci eu.

Cu ceva timp in urma (cateva luni) am vazut un mic studiu in care se observa ca puii de maimuta sunt mai inteligenti decat puii de om. Avand in fata o cutie transparenta care dadea acces la bunatati cu conditia actionarii unor leviere. Un pui de maimuta isi adapta algoritmul miscarilor imediat cum cutia era schimbata. Observa, analiza si actiona in consecinta cu noua cutie. Pe cand puiul de om repeta incapatanat miscarile care ii fusesera utile in cazul cutiei anterioare. Chiar daca nu mai aveau rezutatul dorit, le incerca din nou. Si din nou. Asta mi’a pus un semn de intrebare. Fara intrebarea in sine, doar semnul. Mi’e greu sa o si formulez, ar fi un mic capitol de intrebari.

Insa vazand a... multa oara filmuletul asta, am gasit raspunsul la alte intrebari nepuse. Vine un moment in care tipul afirma ca orezul are de vreo doua ori mai multe gene decat omul. Iar cartoful si maimuta cu doi cromozomi. Tot mai mult, tot decat omul.
Pai iata si explicatia: pe vremuri era vorba de evolutie. Nu cea a lui darwin ci a spiritului. Astfel ca se evolua de la mineral la planta, de la planta la animal, de la animal la om. Cu fiecare treapta evolutiva conta mai putin aportul material, mai mult aportul spiritual. Astfel ca sunt necesare mai putine specificatoare fizice, fiind suplinite de cele energetice (spirituale). (desi povestea cu puii de maimuta de mai sus tare ma pune pe ganduri).

Facand o paralele cu computerele, pe vremuri cand spuneai fara a fi foarte precis despre capacitate de informatie, se intelegea ca te referi la hard disk. Informatia este inscrisa acolo - cu proprietatea de a fi fixa. Acum daca spui le fel de imprecis despre capacitatea de informatie, se intelege mai intai memorie ram. – la informatia ne-fixa. Iar cand omul de stiinta ia ramul din aparat si cauta informatia din el... firesc – nada. Iar omul ar fi un sistem care tinde catre functionare pe baza de ram, in timp ce mineralele, plantele, animalele ar fi bazate pe hard. Asta in situatia in care omul chiar se mai crede (iar daca el crede atunci si este) diferit de un animal. Iar eu ma intreb daca paralela asta a complicat lucrurile sau le’a explicat.

mentiune! asta e un post mai pe jumatate in gluma. chiar daca nu se observa pe undeva asta... fiindca in directia asta, tantarul, care se pare ca are doar patru cromozomi ar fi un fel de sfant on earth... aproape spirit pur!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.