..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

duminică, 29 noiembrie 2009

Zietgeist. Addendum 2008.


Zeitgeist – addendum 2008. Primul zeitgeist a fost facut pe jumatate gresit. Jumatate din ceea ce era acolo dovedea o anumita lipsa culturala a individului. Si ca urmare o inversunare pe vaca satului pe motiv ca strazile nu's pavate. Insa addendum 2008 este suculent. Au indulcit si scurtat ideile gresite, i’au adus substanta din noi zone. Asa da. Excelent!

…de altfel un bun documentar de vazut in prag de alegeri.

Insa ceea ce imi pare crunt este efectul mediu documentarului. Asupra celor care l’au vazut.

Din punct de vedere pozitiv este un efect nul. Ii vad pe cei care’mi amintesc filmul ca merg in continuare la munca si au acelasi comportament ca pana ieri. Nu schimba nimic, nu cauta nicio iesire. Filmul nu are efect pozitiv la nivel social. Oamenii nu isi schimba coportamentul. In discutii afirma una si alta, poate sunt chiar convinsi la un anumit nivel ca este gresit ce si cum se intampla. Insa se intampla si inca mai merge! Isi continua munca la aceleasi corporatii, au atitudini sociale dominate in continuare de lacomie si frica. Frica de a nu iesi din rotita hamsterului, de a nu trece in tabara celor aruncati in saracie de forta centrifuga a sistemului ii tine in aceleasi corzi ca pana acum. Ba poate chiar mai stranse.

Fiindca din punct de vere negativ efectul exista. Si este unul mare. Filmul devine un argument al atitudinii behaitoare n’ai ce’i face! Si demoralizeaza, arata individului ca este in pericol, alerteaza instinctul de supravietuire a acestuia, insa pericolul nu este iminent, ci este difuz in timp, astfel ca reactia de aparare nu are declansator. Si in plus individul afla ca lucrurile sunt mult deasupra lui. Si n’ai ce’i face. Fiindca n’ai cui, n’ai cand, n’ai cu ce, n’ai cum.

Asa ca iar ajung la concluzia ca informatia oferita celor prea slabi pentru a o digera este nociva. Informatia nu este buna in sine. Aceeasi informatie va produce efecte opuse in doi indivizi. In functie de sistemul lor digestiv. Si de burta. Daca burta proprie este un element important al individului, sau daca sistemul digestiv este nedezvoltat zeitgeist addendum are efecte negative.

Solutia oferita este atat intangibilă mintii, convingerilor omului curent... Este atat de distantă de realitate incat individul se intoarce in biroul multinationalei si continua sa actioneze cu aceeasi lipsa de etica.

Si totusi spun despre acest documentar aici pentru ca poate mai sunt nebuni ca mine care nu accepta pozitia behaitoare a lui n’ai ce’i face!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.