..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 11 noiembrie 2009

Speriati gazele de noapte!


Este o activitate de baza a sfatuitorilor de meserie sa gaseasca subiecte pentru a speria gazele de noapte care se aduna in jurul lor ca la becu’ din prispa casei. La drum de seara...

Ieri mi’a dat o colega sa citesc un articol din revista plafar. Aveam un respect pentru aceasta firma. Mi s’a ridicat insa o spranceana cand am vazut hartia cerata si intens colorata a revistei. Astia nu mai sunt plafar, ci o pervertire consumerista a lui. Firma s'a transformat in marca.

Il cetesc. Despre margarina, cat de ucigatoare este ad litteram. Ceva revolta a inceput sa’mi clocoteasca. Cum este posibil ca in numele banului sa se creeze o asemenea industrie evidenta si fara echivoc otravitoare?!

Numai ca mai aveam undeva, nu chiar in fundal ci chiar prin primele randuri, un pitic cu voce sonora spunea ca sunt motive care arata ca articolul... ar fi facut din paie.

Stiam de la tata ca margarina a fost inventata pe timpul lui napoleon, care avea ceva probleme cu untul in campaniile sale lungi spre rusia. Iar tata a avut o mica preocupare si cu istoria. Iar daca la matematica l’am depasit, daca la sah l’am urmat putin... in istoria moderna nici nu aveam cum sa ma uit spre el.

Iar un articol de revista contrazicea partial (prin omisiune macar) ceea ce stiam de la tata. Spunand despre aparitia margarinei, nu aparea nimic despre napoleon. Ma uit la autor: Gheorghe Mencinicopschi, director al institutului de cercetari alimentare bucuresti. Omul are autoritate. Tata vorbea prostii?

Ajung acasa, gugle, margarina aparitie. Gasesc puzderie de articole, de referate, in care este citat omu’ de mai sus si se afirma ca margarina a aparut in al doilea mondial ca urmare a situatiei precare, ca tancuri, ca razboi, ca americanii (!) au inventat, ca... bla-bla.

Hm!

Dau si cautare asociata margarina – napoleon. Ca sa aflu daca sunt unii care afirma ca exista o legatura. De unde aparuse tata cu ideea?

Si gasesc. margarine.org spune frumos cum de fapt povestea margarinei incepe 1800 toamna... de la napoleon initiativa!

Uite asa adevarul dispare. Tot incultu’ se face jurnalist dupa o facultate de trei lei. Sau nici macar. Si scrie articole in care corijeaza istoria. Si fiind atat de multi... istoria rapid se inclina.

Ba incultule! (sau bai incultu'le - ca sa intelegi pre limba ta) Indiferent cat ai umblat prin cluburi, daca ma’ta si tac’tu nu stiau decat sa duca vaca la pascut nu ai cum sa fi adunat in creierul tau informatie suficienta pentru a te califica drept scrib de cuvinte! Daca din familie nu ai primit o baza culturala... oi vrea tu sa te erijezi in preocupator ‘telectual... tot mogaldeata tuta ramai!

Tot ce stie incultu’ jurnalist de azi este sa strige aberatii prin hartii cerate si puternic colorate despre cum 3 litri de apa pe zi fac miracole, e’urile sunt otravitoare, zaharul ie otravitor, grasimile sunt otravitoare, furculita se foloseste cu mana dreapta (!!), pana si cutitul este mutat in stanga daca il folosim concomitent cu furculita, margarina ie otravitoare (eventual cu k in loc de ca si cratime mutate dupa ureche).

...care margarina, by the way, se pare ca de vreo 10-15 ani nu mai este facuta prin hidrogenare, cu catalizatori metale grele... ci prin interesterificare. Iar daca interesterificarea nu este cumva un eufemism al hidrogenarii... toate articolele actuale cu bau-bau sunt absolut fara obiect!

Pentru marea masa nu conteaza adevarul, conteaza ce vor ei sa creada! Asa ca orice fosta agricultoare sau secretara se trezeste ca isi descopera adevarata vocatie in... jurnalism!

In ultimul timp tot ajung la unii care ziceau parca "mu'ie voua!"... (da, cu cratima, ca sa inteleaga manelistii)

-----------
later edit. ok, am aflat. interesterificarea nu este un eufemism al hidrogenarii. asta este clar. si nu se mai produce o cantitate atat de mare de elemente toxice. asta iar este clar. ci mult mai putine elemente. si ca numar si cantitativ. si asta este clar. si mult mai agresive, mai periculoase. ei.... firesc, aici se contrazic unii cu altii. firesc, oameni de laborator cu oamenii platiti de catre producatorii de margarina. cica asta noua, prin interesterificare, ar fi capabila sa afecteze celulele creierasului! la naiba! stiam io ca la un moment dat m'am tampit! tot liceul asta a fost alimentul meu de baza. stiu ca inainte gandeam altfel, mai extins, mai... gandit. ah, ce plimbari prin lumea gandurilor faceam atunci! pai sa nu'l iau la trei pazeste pe napoleon? ca tata avea dreptate: margarina a fost inventata in urma unui premiu oferit de el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.