..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 12 august 2009

placere vs eficienta

unde ne oprim? care este punctul in care nu mai alegem obiectele care ne plac ci le alegem pe acelea care se impun la nivel rational?

acum sunt in cel mai fericit moment. le am pe amandoua. adica mi'o permit pe oricare dintre ele. insa asta mai dureaza o zi, maxim doua. apoi voi alege una.

electra si dahon. electra sau dahon.

electra este atat de eleganta incat ma pot sui imbracat la costum si sunt ok. sunt de'acolo. o colega m'a vazut pe electra (la o tura de test) si mi'a spus ca arat a lord. si eram imbracat comun...! dar tot pe electra ma pot sui cu o camasa larga, imi pot lasa parul mare, pot arunca pe sold o geanta sau chitara in spate, ochelarii de soare si sunt boemul intreg. ma ajuta sa creez imagini complete, se integreaza organic in ele.



pe dahon sunt un tip cu o bicicleta tare. identitati separate. nu as putea'o face parte integranta din mine oricare din mine as fi eu.

insa am mers cu electra, si chiar odihnit fiind intelegeam ca va fi greu sa ajung la viteze eficiente pentru distantele din bucuresti... sau pentru pretentiile mele. am mers pe dahon obosit, dupa ce facusem 40 de km cu alta bicicleta... si dansam! fluturas nu mai ai aripioare e poezie ireala si fara legatura cu personaje reale!

una ma lasa sa fiu eu insumi. cealalta ma lasa sa ajung unde vreau, cand vreau.

cat de mult trebuie sa fim atenti la ce ne dorim, ce ne face placere si cat de mult la ce avem nevoie? care este binele aici: satisfactia sau eficienta? sau cat de mult am eu acum nevoie de lucruri care sa'mi placa?

tura de test cu dahon a fost interesanta in felul ei. dincolo de uimirea pe care o aveam, de senzatia de plutire lina pe care mi'o dadea... vedeam cum fiecare amanunt nou pozitiv pe care'l descopeream era un nor negru. fiecare "oau" la dahon (si au fost prea multe) imi spunea sa nu iau ceea ce imi place... sau imi spunea cat de proasta este alegerea de a lua ceea ce imi place.

placerea de a fi eu... impotmolit in trafic (electra) sau riscul marit de a'mi face inca o cicatrice pe fata (dahon)?
---------
later edit:
de fapt cred ca toata distractia este asta: m'am plictisit de o viata eficienta. vreau o viata frumoasa! (in / cu fiecare alegere pe care o fac)

3 comentarii:

  1. Cand am pus problema asta cuiva din familie acum ...ceva vreme... mi-a replicat sec "da, asa se intampla cand ai de ales. Ia sa nu fi avut decat o varianta!". Ma enerveaza si acum, cand imi amintesc. :)

    Later edit-ul tau m-a facut sa zambesc. Bucuros, asa :) Si am convingerea ca vei sti sa faci viata si frumoasa si rezonabil de eficienta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca daca vrei sa scapi de dilema iti iei un pegas :P

    RăspundețiȘtergere
  3. deja incep sa ma plictisesc si eu de minunea asta. varianta care m'ar fi caracterizat era: le iau pe ambele. ca asa fac cu haninele cand am dubii... numai ca aici sunt cam multi bani la mijloc. pentru asta ar trebui sa iau banii de bicicleta, ma duc in cazinou cu ei, ii dublez. si asa pot sa le iau pe ambele. rata de risc de a'i pierde pe toti depaseste 50% dar totusi este sub 80%... ceea ce de amorul artei merge.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.