..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 15 aprilie 2008

revua de film - waking life (wasting time)

waking life = wasting time

o asociere amalgamata de idei lipsita de atributul coerentei.

aruncare de colo-colo intre idei cu rezonanta emotionala, idei cu valente ‘telectuale.

astfel de filme exista datorita avalansei scrierilor. recte – a necunoscatorilor. mi-aduce aminte de unul care era mandru de faptul ca nu a citit o carte in viata lui si pretindea ca asta il face sa gandeasca ‘curat’ – lipsit de influente straine. eh, un astfel de om ar zice in fata acestui film stupid “wow, man... cool!”

e ca si cum ai pune un om preistoric care nu a cunoscut inca roata si focul sa creeze ceva ce implica aceste doua elemente. dar fara sa ii spuna cineva cum e cu roata, cum e cu focul, pentru a nu-i influenta gandirea pura... infantila...

acum imi aduc aminte ca in armata, cu zece ani in urma, eram la fel de ambitios ca inarmat doar cu neuronul meu sa fac fata discutiilor cu un tip... tip care era plictisit de incercarile mele de a-i arata ca pot merge pana la capat pe orice idee... ii admir rabdarea pe care a avut-o cu mine. as vrea sa-l mai gasesc acum.

revenind la film – un carusel de idei fantasmagorice, create de oameni fara experienta in campul cunoasterii, prezentate intr-o balta de cuvinte pompoase... de cuvinte la moda in cercurile ‘telectuale.

film bun dealtfel. bun pentru pierdut vremea intr-un mod malign. bun pentru a pune pe drumuri circulare pe cei cu dorinta de cautare.

___________

later edit:

aveam un mic exemplu. (din film) un individ porneste de la comparatia treptelor de evolutie ale omenirii, care duce la constatarea inevitabila a vitezei cu care se schimba lumea – omenirea.

prima parte de trei parale este modul in care se face aceasta prezentare. deja imi reconsider pozitia fata de alvin tofler si il trec la profesionisti.

a doua si cea mai mare chestie gogonata din “paragraful” in cauza. tipul din film face un SALT nejustificat de la omenire la individ. si spune ca deoarece schimbarile evolutive sunt mult mai rapide individul va evolua din ce in ce mai rapid... pai, daca musiu nimeni (autor film) ar fi avut ceva bun-simt, neuronul nu i-ar fi permis sa faca acest salt major. fiindca tocmai aici este marea buba care l-a facut celebru pe nenea tofler despre care spuneam mai devreme. si anume ca schimbarile din ce in ce mai rapide in societate pun individul in incapacitatea de a mai avea timp sa se adapteze. si marea intrebare era daca oare ce va exista un mare colaps in momentul in care evolutia tehnologica va depasi ritmul de adaptare uman... – ritm oricum depasit – chestie reliefata de multimea crescanda de maladii psihosomatice – apanaj al vietii moderne.

dar revenind, autorul filmuletului nu stie care este diferenta intre individ si societate si face un salt care dovedeste ca nu este la curent cu subiecte banale ale din istoria contemporana a discutiilor gandoase.

iar ultima duda (din acest mic paragraf) – imbracarea neroziei intr-o maniera onirico-orgasmatica – sustinand ca: deoarece individul va evolua din ce in ce mai rapid, va ajunge ca evolutia sa fie instantanee si constanta (asta suna a orgasm nonstop). iar conform logicii deja cu reputatie, atunci se va ajunge la eliberarea omului din coordonatele spatiu si timp. legatura intre cele doua trepte ale cursivitatii logice este de natura strict poetica. intre (a) evolutia instantanee si (b) eliberarea de timp singura conexiune este numitorul comun, este rima “timpul”. atat. nimic nu sustine concluzia b ca efect al premizei a. cu atat mai mult aparitia in propozitie a spatiului. dar odata ce am renuntat la logica in favoarea poeziei – este chiar firesc sa pastram rimele obisnuintei. oriunde se vorbeste in fizica sau in filmele sf de alterarea timpului – apare si fratele sau – spatiul. asa ca firesc, poezia trebuie sa fie intreaga si aici – lipsa conexiunilor logice este chiar binevenita, probabil.

eh, cam in acest fel sunt tratate multe subiecte “fierbinti” in filmulet... mai este un sablon pe care nu mai vreau sa stau sa il disec – pierd timpul dejaba.... in plus, toate “discutiile” astea sunt pe fondul unor animatii hipnotice care blocheaza functionarea la capacitate maxima a neuronului privitorului... clar au avut motive serioase sa o faca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.